Widzisz odpowiedzi znalezione dla frazy: karola okrasa





Temat: Marek Niedźwiecki odchodzi z Trójki
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <kon@konrad.nospamnapisał


| Myślę że dla większości ludzi lista == pan Marek.
| Skoro pan Marek odchodzi to i lista powinna spaść.

Bo?


"Makłowicz odchodzi z TVP. Od września program 'Podróże kulinarne
Roberta Makłowicza' poprowadzi Karol Okrasa".

Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Marek Niedźwiecki odchodzi z Trójki

Użytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.plnapisał w
wiadomości


Użytkownik "Konrad Brywczyński" <kon@konrad.nospamnapisał

| Myślę że dla większości ludzi lista == pan Marek.
| Skoro pan Marek odchodzi to i lista powinna spaść.

| Bo?

"Makłowicz odchodzi z TVP. Od września program 'Podróże kulinarne
Roberta Makłowicza' poprowadzi Karol Okrasa".


    LOL

Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Oskary Kulinarne
Oskary Kulinarne
Jak informuje miesięcznik " Moje gotowanie " rozdano Oskary Kulinarne 2004

w kategorii publikacja przyznano dwie nagrody :
- Agnieszsce Kręglickiej za " Kuchnię świata " w Wysokich Obcasach
- wydawcy " Kulinarnego atlasu świata " , dodatku do GW

w kategorii książka :
- Marek Łebkowski za " Najlepsze z najlepszych przepisy kuchni polskiej "

w kategorii program telewizyjny :
- Pascal Brodnicki

w kategorii osobowość kulinarna :
- Karol Okrasa

Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: do tych, co jedzą parówki :)
Nie wiem, czy można tutaj polecać konkretnych producentów i czy aby nie będzie
to jakaś kryptoreklama, tak czy owak:

bardzo dobre parówki, cienkie i grube, także z dodatkiem cielęciny, kupisz od
Nowaka (firma spod Gdańska, w ub.tyg. pan Nowak gościł Karola Okrasę ze swoim
programem, mówił właśnie o parówkach, pokazywał linie produkcyjne - to dla
niedowiarków). Parówki Nowaka są bardzo wysokiej jakości, o nieprzeciętnym
smaku, lekko pikantne, pyszne.

Niezłe są też parówki z firmy Gzella z Osia w Borach Tucholskich. Na Pomorzu
firma Gzella ma bardzo dobrze rozwiniętą sieć sklepów firmowych, nie wiem, jak
poza.

No ale w dobie internetu myślę, że to nie problem :)

Obie firmy robią wędliny w tzw. normalnych cenach. Przy okazji przestrzegam
przed modnymi ostatnio "spiżarniami ciotuni" "piwniczkami babuni" i "stryszkami
dziadunia", czyli produktami oznaczonymi marką bez podania producenta. Ceny
najczęściej bardzo wysokie, a jakość zaskakująco mizerna...

Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: wspolczesna "reprezentacyjna" kuchnia polska
haniu pozwolisz, że zastosuję tę samą formę? fajna jest:-)

1. wykwintność chateaubriand zasadza się głownie na jego nazwie;
wystarczy zamiast Chateaubriand powiedzieć polędwica z rusztu, i już
jesteśmy blisko zrazów
1a. zrazy z wołowiny można [przyrządzic i podac tak, że największy
kucharz tego świata by się nie powstydził (zrazy mozna zrobić
niewielkie, kaszę gryczaną wyłozyc na talerze z pierścienia itd,
talerz udekorować sosem itd)
2. "salatki warstwowe w majonezie i schabowy zapieczony z serem" to
jest kuchnia ŻADNA, a nie polska, i nikt -prócz ciebie- dań tych nie
przywołuje jako znakomitości kuchni polskiej
3. kuchnia polska w wydaniu nowoczesnym (Robert Sowa, Karol Okrasa-
wymieniam tych, których znam i wg których przepisów gotuję) to cała
mnogość znakomitych dań, wykorzystujących tradycyjne polskie
połaczenia smaków oraz polskie mięsa, znakomite ryby, grzyby, kasze
z nowoczesnymi metodami gotowania i podawania potraw; warto naprawdę
spróbowac, zobaczyłabyś sama, że kuchnia polska jest naprawdę bogata
4. Dom Polonii w Pultusku zawsze byl znany z fantastycznej kuchni
polskiej, bardziej tradycyjnej, ale zawsze eleganckiej i znakomitej;
nie byłam tam od dwóch lat, byc może cos się na niekorzyśc
zmieniło...? Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Jak na Was wplywa ogladanie
Gwoli ścisłosci Makłowicz jest malutki, jakies 1,5 m w kalepuszu, co
oczywiscie nie ma wplywu na to, ze jest super facetem, i z malymi
wyjątkami, chciałabym zeby dla mnie gotował :-)
A co mnie drazni ? np Karol Okrasa, wszystko jest sterylne,
udziwnione, w dodatku notorycznie macza w gotowanych potrawach palce
i oblizuje je (w programie czasem, kiedys na pokazie na zywo, brrrr)
Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Presja "wielkich mistrzow kuchni"
Mistrzów wciąż nam mało!!!
Należy rozróżnić programy kulinarne polskie i obce. Głównymi bohaterem polskiego
programu kulinarnego jawią się potrawy, przy czym głównymi bohaterami programów
zagranicznych są sami prowadzący.
Jeśli pojawiają się nawet na forum uwagi odnośnie biustu prowadzącej czy
wulgarnych form zachowania prowadzącego, to przykłady te tylko argumentują moją
tezę. Ogólnie - brytyjscy showmani, bo tych widujemy najczęściej - kreują w
programach kulinarnych swój wizerunek. I tyle.

Polska kuchnia, abstrahując od jej bogactwa, dopiero podnosi się po latach
degrengolady. Nasi idole czy autorytety tv mają w tym spory udział - choćby dr
Grzegorz Russak propagujący kuchnię myśliwską czy Karol Okrasa ze świeżym
spojrzeniem na polskie kulinaria (o których nota bene nikt na forum nie
wspomniał). Częstokroć otwierają okno na świat przeciętnemu Polakowi, który na
co dzień wtrzącha mielonego a od niedzieli dewolaja. Pokazują, że istnieje coś
innego niż boczek duszony we własnym sosie i chleb z serem. Dowodzą, że kapusta
pekińska jest ułudą i mirażem prowadzącym na kapuściane manowce.

W wypowiedziach na tym forum obserwuję wiele głosów lekceważących naszych
kulinarnych ekspertów - tendencja ostatnio obowiązująca w każdej dziedzinie
życia - nikomu nie potrzeba autorytetów, bo każdy wie najlepiej.

Czyżby?

Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Wykwintny obiad - co zaserwować???
Po co od razu obelgi? Zacznij od siebie, Banito, zanim zaczniesz
pyskowke.

Wiem kim jest kucharz Sowa. Jednak to nie on pisal tekst, tylko
dziennikarz sportowy. Wiec opanuj swoje nadmierne emocje. Nawet
Karol Okrasa czy inny Kurt Scheller moga podac proste jedzenie dla
pilkarzy, ktorzy niekoniecznie byliby zachwyceni mikroskopijnymi
przeporkami w platkach rozy. Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: ogladajac TV cooking shows...
Tak.
Z drugiej strony, Jamie Olivier porusza się w dość specyficznych realiach i ma
inne założenia, niż nam się wydaje. Żeby nie roztrząsać tematu niepotrzebnie -
przyjął na swoje barki misję wyedukowania społeczeństwa brytyjskiego, pokazania
mu, że między fish and chips a curry mieści się dość spora porcja różnych
ciekawych, a co ważne - zdrowych. Jest autorem akcji wprowadzania edukacji
kulinarnych w szkołach brytyjskich. Dlatego pewnie sięga do, wydawałoby się,
archetypicznych przepisów.

A na marginesie - pamiętajmy, że mamy też naszych showmanów - Roberta Makłowicza
albo Karola Okrasę.
Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Kuchnia z Okrasą co myślicie?
Cześć,
Po raz pierwszy widziałam ten program w minioną niedzielę. Muszę się przyznać,
że mnie zachwycił. Macie rację, że goście Okrasy są jakby nie na miejscu. Ich
zachowanie i przygotowanie do programu pozostawia wiele do życzenia. Przepisy
są świetne, szczególnie szaszłyki :) Sam prowadzący jest konkretny, szybki i
widać, że zna się na rzeczy. Będę śledzić poczynania Karola Okrasy i jego gości
na ekranie.
Pozdrawiam, Colline.
Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Przepisy na chleb po niemiecku - tłumacza szukam!
Czasem na torebkach z mąką można znaleźć tajemnicze liczby, które nie wiadomo,
co oznaczają, a przypominają np. kolejne typy mercedesów. 450, 500, 600 — co to
znaczy? Otóż gatunki mąki przeznaczonej do sprzedaży ustala się na podstawie
pozostałości popiołu po spaleniu 100 gramów mąki, a jej typ określa się liczbą
otrzymaną przez pomnożenie procentowej zawartości popiołu przez 1000 (tę liczbę
podaje się na opakowaniu). Tak więc powszechnie używane mąki, np. wrocławska
czy krupczatka, należą do typu 500, mazowiecka czy poznańska — do typu 480, a
tortowa — 450. Łatwe, prawda? Warto zapamiętać tę kuchenną „arytmetykę”, bo
właściwy dobór rodzaju mąki to więcej niż połowa kulinarnego sukcesu!


tak oto typologie maki wytłumaczył to Karol Okrasa...
ww2.tvp.pl/tvppl/1180,2004012277394.strona


Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Przyozdabiacie 'codzienne' talerze...a czym i jak?
przypomina mi się prl- owskie garni, zawsze i wszędzie tak samo i to samo, a
ozdobniczki z kuchni fussion są okropnie pretensonalne. ja mam mały kwadratowy,
biały talerz z Włocławka (kupiłam kiedy były juz passe, hi, hi ;). każda
potrawa wyglada na nim suuuper, żadne ozdoby nie są potrzebne! wczoraj połowę
zajmowała modro kapusta, a drugą kasza gryczana. co za wrażenia kolorystyczne.
o smakowych można rozwodzić się godzinami. a czy ktoś zauważył, że Karol Okrasa
gotuje i podaje fussion? Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Robot kuchenny-wasze opinie
a ja dostałem taką odpowiedź
cytuję:

Witam Pana

Nie patrząc na wygląd obu produktów:
Mikser KitchenAid Artisan posiada silnik o mocy 300W, Kenwood 1200W. Moc
podawana w przypadku miksera Kenwooda jest mocą chwilową, którą może osiągnąć na
kilka sekund, mikser KitchenAid może pracować z mocą 300W przez nawet
kilkanaście minut. Jego moc i pojemność misy są dostosowane do wyrabiania ciasta
z 1,1 kg mąki.

Kenwood posiada obudowę z tłoczonej blachy, KitchenAid posiada obudowę odlewaną
- cięższą, sztywniejszą i bardziej trwałą.

Wszystkie miksery KitchenAid, które są sprzedawane w naszym sklepie przechodzą
"przegląd zerowy" i objęte są 5 letnią gwarancją.

Dodam jeszcze, że miksery KitchenAid Artisan bardzo często używane są przez
profesjonalistów - w cukierniach i restauracjach. Korzystali z nich polscy
cukiernicy biorący udział w międzynarodowych zawodach cukiernicznych w Las
Vegas, a na co dzień korzystają Kurt Schoeller, Pascal Brodnicki, Giancarlo
Russo i Karol Okrasa.

Pozdrawiam
Janusz Szczypka | www.fide.pl | 607 69 48 48

koniec cytatu Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: karkówka "palce lizać"
Ta karkówka w wykonaniu autorki dania może być dobra. Ale. Co to znaczy
"dobra"? Czy jedząc to danie wyczuwamy smak właściwy karkówki,czy też spokojnie
w miejsce karkówki damy plastry łopatki,czy szynki i potrawa będzie
zawsze tak samo smakowała. Wzorce których miliony pojawiają się w mediach
nakazują wręcz zabicie smaku surowca,w tym przypadku karkówki.Dania które
lansuje w sposób perfekcyjny pan Karol Okrasa tworzą nowe pojęcia smakowe.
Ale któregoś dnia zapomnimy o smaku karkówki. Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: degustacja - wina z Francji + Francuz z Francji;-)
jak usłyszałem w radiowym blogu TPB, dzisiaj w Warszawie ( a gdziezby indziej :((( ) organizowany jest "Aperitif po francusku". Według programu dostępnego na
www.aperitifpofrancusku.pl./
będzie tam Marek Bieńczyk ("Pokaz winiarski Marka Bieńczyka") i paru innych gości, w tym pobudzający instynkt macierzyński Pascal Brodnicki i Karol Okrasa (można zabrać żonę, mamę i babcię). Będzie można spróbować francuskich win. To ma się dziać od 12 przy ul Foksa (czemu nie po prostu: Lisa? ;) )

Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Pyszne programy
Miałem okazję poznać Makłowicza osobiście...To raczej smętny gość, nieco "po
krakowsku" zadufany w sobie (szczególnie jak się napije...). Na banieczce szuka
też aplauzu u panienek dyskontując w ten sposób swoją popularność i lecząc
kompleks niskiego wzrostu... Jeżeli zaś chodzi o jego program, to myślę, że są
lepsi w zakresie sztuki kulinarnej (np. Karol Okrasa), natomiast "okoliczności
przyrody" w jakich realizuje program i dość ciekawe opowieści niewątpliwie go
urozmaicają...Drażni mnie nieco poziom języka angielskiego (jakbym mówił z
takimi błędami to wstydziłbym się posługiwać językiem na wizji). Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Najlepsza restauracja w Warszawie
Najlepsze to:
-Malinowa w Bristolu (obiad z winem ok 500 na osobe) - nouvele cuisine, czyli
mniaturowe porcje bardzo wykwintnych dan, Karol Okrasa gotuje osobiscie
-La roserie na Nowym Miescie (tez nouvelle cuisine)
-Tradycja na Belwederskiej i Roznana na Chocimskiej (kuchna polska)
-Restauracja Kurta Schellera w hotelu Rialto
Ewentualnie:
-podupadajaca Belvedere w Lazienkach
-Ale Goria na Pl Trzech Krzyzy

Nie polecam Domu polskiego na Francuskiej ani Fukiera. Bibliotkea jest ladna,
ale - nie wiem dlaczego - swieci pustkami. Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Dzień Dziecka w SP w Jadwisinie
Dzień Dziecka w SP w Jadwisinie
Znalazłam dziś ulotkę w skrzynce pocztowej. 30 maja w SP w Jadwisinie
(ul.Szkolna 46) w godzinach 12-18 odbędzie się impreza z okazji Dnia Dziecka.
Moim zdaniem bardzo ciekawa propozycja na weekend. Podoba mi się, że każdy
znajdzie coś dla siebie. Dzieci - atrakcyjny plac zabaw, pokaz cyrkowców +
cyrkowa akademia, masę konkursów z atrakcyjnymi nagrodami. Dla rodziców będzie
przygotowana scena gastronomiczna z gwiazdami kulinarnymi ( m.in. Karol
Okrasa, Robert Sowa). Bicie rekordu Polski na najdłuższą kanapkę,
turniejpiłkarski na "piłkarzykach" - z udziałem zawodników KS Legia. Dodatkowo
przedstawienie "Smak Mamrota" ( kto ogląda serial Ranczo to wie o czym piszę
), występ dwóch zespołów muzycznych, licytacja bardzo atrakcyjnych
upominków i inne. Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Obiady Czwartkowe wróciły
Obiady Czwartkowe wróciły

Czy można zjeść fortepian? A jakże! Fortepian, bułka z bananem czy sandacz
podwędzany drewnem lipowym to tylko niektóre potrawy, które Karol Okrasa
serwuje podczas Obiadów Czwartkowych* w warszawskim hotleu "Bristol".

Spotkania nawiązują do historycznych obiadów króla Stanisława Augusta, które
uświetniane były wykwintnymi potrawami i kulturalną dyskusją.

* Historia Obiadów Czwartkowych sięga XVIII w. Król Stanisław August
Poniatowski, wielbiciel sztuki i znawca kultury, od 1770 r. Na wzór
francuskich salonów literackich, w swobodnej atmosferze dyskutowano o nauce,
sztuce, a także oświacie czy polityce. Omawiano najnowsze dzieła literackie i
kształtowano trendy w kulturze. Rozrywką dla gości były między innymi
żartobliwe turnieje poetyckie.
Wśród uczestników nie brakowało wybitnych nazwisk: Ignacy Krasicki, Hugo
Kołłątaj, Wojciech Bogusławski, Stanisław Konarski, Józef Wybicki czy bracia
Śniadeccy. Tak znakomici goście, pod patronatem i w obecności króla, zapewnili
„Obiadom Czwartkowym" miano legendarnej instytucji kulturalnej.
Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: I Festiwal Kuchni Greckiej
:-) Babiaku, przestań! :-)) Nie po drodze i na Fe
stiwale i z Karolem Okrasa i Vipami też )
Ale tam bedzie fajnie o tyle, ze produkty oryginalne beda, to mozna pewnie
kupic w jednym miejscu wsystko, a i gotowac beda na prawdziwych produktach...
a nie tak jak mi wlasciciel Zorby odpowiadal, na skargi, że salatka grecka jest
paskudna...: "...a skad ja Ci wezme dobre ogorki i pomidory w Polsce...?"
))

Wole potanczyć. Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Aleja Dobrego Smaku - 20-22 czerwca
Aleja Dobrego Smaku - 20-22 czerwca
20 - 22 czerwca
W programie m.in. Jarmark Produktów Regionalnych, pokazy gotowania
Karola Okrasy (w sobotę) i Pascala Brodnickiego (w niedzielę),
konkurs
dla szefów restauracji na specjalność zakładu, gotowanie
niedzielnego
obiadu ze znanymi częstochowianami, koncert zespołu „Lombard”
(niedziela - godz. 20.00).
Miejsce: Plac Biegańskiego i III Aleja Najświętszej Maryi Panny


Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Dzień Dziecka 30 maja w SP w Jadwisinie
Dzień Dziecka 30 maja w SP w Jadwisinie
Wiem, że w sobotę są Dni Legionowa ;-) ale wcześniej można się udać z
pociechami na - moim zdaniem - fajnie zaplanowaną imprezę familijną w Jadwisinie.
Szczegóły poniżej:
30 maja w SP w Jadwisinie (ul.Szkolna 46) w godzinach 12-18 odbędzie się
impreza z okazji Dnia Dziecka. Moim zdaniem bardzo ciekawa propozycja na
weekend. Podoba mi się, że każdy znajdzie coś dla siebie. Dzieci - atrakcyjny
plac zabaw, pokaz cyrkowców + cyrkowa
akademia, masę konkursów z atrakcyjnymi nagrodami. Dla rodziców będzie
przygotowana scena gastronomiczna z gwiazdami kulinarnymi ( m.in. Karol
Okrasa, Robert Sowa). Bicie rekordu Polski na najdłuższą kanapkę, turniej
piłkarski na "piłkarzykach" - z udziałem zawodników KS Legia. Dodatkowo
przedstawienie "Smak Mamrota" ( kto ogląda serial Ranczo to wie o czym piszę
;-)), występ dwóch zespołów muzycznych, licytacja bardzo atrakcyjnych
upominków i inne. Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: jak wyżywić rodzinę za 30 funtów tygodniowo
jak wyżywić rodzinę za 30 funtów tygodniowo
W Wielkiej Brytanii prawdziwym bestsellerem jest książka 42-letniej
bezrobotnej Gill Holcombe, samotnej matki trzech nastolatków.
Kobieta radzi, jak wyżywić rodzinę za 30 funtów tygodniowo.
Czytelnikom DZIENNIKA podobnych porad udziela znany kucharz Karol
Okrasa.

www.dziennik.pl/wydarzenia/article339851/Jak_wykarmic_rodzine_za_grosze.html Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Używacie Ziarenek Smaku?
malabju napisała:
> za to najlepsi kucharze używają, więc widocznie są marnymi
Jacy najlepsi? Paskal "udaję obcy akcent" Brodnicki w programie sponsorowanym
przez Knorra czy Karol Okrasa sponsorowany przez inną tam Delectę? Weeeeeź no
Widziałaś żeby Nigella dawała to do zupy? Albo Jamie Oliver?
Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: M. Wojciechowska jedzie na kolejna wyprawe
No co Ty, po urodzeniu dziecka to trzeba pomyslec o zmianie
stanowiska i na ten przykład o posadę redaktorki takiego Poradnika
Domowego lub Drutów i Szydełka sie wystarac- bezpieczne to i na
wywiad lub eksplorację do Koniakowa wyślą albo do kuchni Karola
Okrasy coby zbadac stan jego patelni
Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: wspolczesna "reprezentacyjna" kuchnia polska
mogę Ci z czystym sumieniem polecić pana Roberta Sowę:
merlin.pl/frontend/browse/product/1,431282.html
jestem jego wielka fanką od pierwszego wejrzenia, nie tylko
znakomity kucharz, ale i barwna osobowość; "Esencja smaku" to
nowoczesna kuchnia, "polska" w bardzo dobrym stylu (choć nie tylko
polska)
Karol Okrasa też bardzo fajnie czerpie z tradycyjnej kuchni
polskiej, moze nawet bardziej niz p. Robert Sowa, ale jednoczesnie
sa to bardzo nowoczesne, i czesto nowatorskie potrawy; duzo
dziczyzny, kasz, ryb - to mi sie kojarzy z kuchnią polską własnie
p. Marta Gessler - ja mam do niej wielki sentyment, ale jej nowej
ksiązki jeszcze nie mam (choc kupie na pewno) - powiedziałabym, ze
to bardziej kuchnia fusion, ale na pewno godna polecenia
no i Katarzyna Likus, też znakomite i szlachetne, a równocześnie
nowoczesne ujęcie kuchni polskiej

btw nie zgadzam sie, że kuchnia polska jest "nieelegancka i mało
reprezentacyjna"; jestem wiele potraw godnych najelegantszych
przyjęć i naprawde uważam, że nie mamy powodu do jakichkolwiek
kompleksów na tym tle
nie należy tylko wyrabiac sobie zdania nt kuchni polskiej na
podstawie współczesnych koszmarków pod nazwą "Kuchnia Polska",
autorstwa - z całym szacunkiem- np. p. Ewy Aszkiewicz, lub tez
innych tego typu wydawnictw, sygnowanych przez rózne Bożeny Dykiel -
to są właśnie kolebki pseudoeleganckich koszmarów z rzekomej
tradycyjnej kuchni polskiej: sałatek warstwowych, schabu z ananasem
i żółtym serem, siedmiowartwowych ciast z trzema kremami czy innych
pomysłów. A niestety mnóstwo tego teraz wychodzi, i zniekształca
ludziom gust kulinarny, no i to sa akurat rzeczywiscie nieeleganckie
i niereprezentacyjne dziwadła. Ale jak mówię - to nie jest kuchnia
polska. Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: wspolczesna "reprezentacyjna" kuchnia polska
Polecam pana Karola Okrasę. Polska kuchnia w światowym wydaniu.
Przepisy znajdziesz na www.tvp.pl/kuchnia Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: jakie urzadzenie do mieszania ciasta?
Z listu tego sprzedawcy bardzo niewiele wynika. Nie jestem
mechaniczka, ale imo to nie wyglada jak rzetelna informacja:

> Mikser KitchenAid Artisan posiada silnik o mocy 300W, Kenwood
> 1200W. Moc podawana w przypadku miksera Kenwooda jest mocą
> chwilową, którą może osiągnąć na kilka sekund, mikser KitchenAid
> może pracować z mocą 300W przez nawet kilkanaście minut.

No tak, ale miedzy 300 a 1200 jest _czterokrotna_ roznica. Wiec KA
normalnie pracuje na 300, a Kenwood normalnie na czym? Przeciez nie
na marnej jednej czwartej swojej mocy, czyli szczycie mozliwosci KA.

> Jego moc i pojemność misy są dostosowane do wyrabiania ciasta
> z 1,1 kg mąki.

To brzmi imponujaco - tak imponujaco, ze pan sprzedawca zapomnial
podac podobnego parametru dotyczacego Kenwooda.

> Kenwood posiada obudowę z tłoczonej blachy, KitchenAid posiada
> obudowę odlewaną - cięższą, sztywniejszą i bardziej trwałą.

Bardziej trwala, jesli lubimy rzucac mikserami o podloge. Przy
normalnym uzyciu ta informacja nie ma najmniejszego znaczenia -
plastikowy Zelmer mojej mamy sluzyl wiernie przez lata.

> Wszystkie miksery KitchenAid, które są sprzedawane w naszym
> sklepie przechodzą "przegląd zerowy" i objęte są 5 letnią
> gwarancją.

Przeglad zerowy to przeciez nic innego niz podlaczenie sprzetu do
gniazdka w sklepie + ogledziny sprzetu chyba?

> Dodam jeszcze, że miksery KitchenAid Artisan bardzo często
> używane są przez profesjonalistów - w cukierniach i
> restauracjach. Korzystali z nich polscy cukiernicy biorący udział
> w międzynarodowych zawodach cukiernicznych w Las
> Vegas, a na co dzień korzystają Kurt Schoeller, Pascal Brodnicki,
> Giancarlo Russo i Karol Okrasa.

Jak napisala juz troche Linn, to zadna informacja tylko
marketingowe ple-ple - gwiazdy maja KA za darmo (a pewnie i KA im
placi za pokazywanie sie na konkursach z ich sprzetem). Noi pewnie
KA wypozycza swoj sprzet na niektore miedzynarodowe imprezy -
przeciez to dla nich reklama.

Reasumujac - informacja malo rzetelna, a i rzekome zalety KA
przestawione w sposob, ktory budzi wiele watpliwosci. Jedyna zaleta
jest piecioletnia gwarancja, i do tego mogl sie ten pan ograniczyc.
Ale nic dziwnego, ze lobbowal na rzecz drozszego sprzetu - prowizja
sklepu jest zazwyczaj procentowa.

Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: nowy program o gotowaniu na TVP 1
Tak, prowadzi niejaki Karol Okrasa kucharz z Bristolu
i nawet fajnie mu wychodzi
program ma byc co tydzien w soboty tak chyba po jedenastej

ukłony
Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Sos do makaronu z krewetkami
Karol Okrasa ostatnio robil makaron z krewetkami
i wogole program byl o owocach morza
zajrzyj na www.tvp.pl/kuchnia

Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: panga z selerem ?
panga z selerem ?
Czy ktosik ma przepis na pangę w sosie z selera z orzeszkami i ....
Jakiś czas temu był przezentowany przez Karola Okrasę w telewizornii
Porsze o pomoc....
Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Carpaccio
Nino, niedawno Karol Okrasa robił carpaccio w tvp. Oto link do jego przepisu.
tvp.pl/1763,20050310185619.strona Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: przepisy -parowar
Mnie sie na szczescie udało z tym ze jak kupowałam philipiaka to do
razu dostałam w prezencie ksiazke Karola Okrasy.Wiec od samego
poczatku wiedziałam co i jak gotowac. Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Karol Okrasa - Kuchnia z Okrasa - FUJ!!
Karol Okrasa - Kuchnia z Okrasa - FUJ!!
Nie moge patrzec na dlonie tego goscia... ogryza paznokcie czy co?? Jak mogli
dac kogos takiego do porowadzenia prog. kulinarnego? Fuj!! ;-/ Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: ocet balsamiczny
Mozna tez balsamico zredukowac na patelni, az stanie sie gesty jak karmel i
takim sosem "podpisac" - jak mowi Karol Okrasa :)- danie np. pomidory z
mozzarella, czy befsztyki wlasnie. Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: z parowara
Ja jak kupowałam Philipiaka to dostałam od razu ksiazke Karola
Okrasy z przepisami.Ale mozesz poszukac tej ksiazki w ksiegarnaich ,
jest bardzo pomocna. Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Polacy wygrali Mistrzostwa Świata w grillowaniu
Polacy wygrali Mistrzostwa Świata w grillowaniu
Polska ekipa Polish Barbecue Kings zwyciężyła w rozegranych we Wrocławiu VIII
Mistrzostwach Świata w grillowaniu. W zawodach, zorganizowanych po raz
pierwszy w Polsce, wzięły udział 24 zespoły z 18 państw.
Kapitanem zwycięskiej ekipy jest Jacek Kempa. Oprócz Barbecue Kings w
mistrzostwach wystartowały jeszcze 4 polskie drużyny.

Polscy specjaliści od pieczenia na ruszcie startowali we wszystkich
dotychczasowych edycjach MŚ i zawsze plasowali się w czołówce. Jednak po raz
pierwszy naszym kucharzom udało się wygrać.Startujące w zawodach ekipy
musiały przygotować pięć potraw: rybę, pierś kurczaka, polędwicę wołową,
wieprzowinę oraz - na deser - owoce.

W ocenie kapitana jednej z polskich drużyn, Piotra Gietnera, zawody były
bardzo udane. Narzekał tylko na upał. Jego zespół przyrządził pstrąga
marynowanego w soku z cytryny z estragonem na warzywach duszonych w sosie z
karmelizowanych limonek, filet z kurczaka faszerowanego kurkami i borowikami,
polędwicę wołową na grillowanych warzywach z szaszłykiem z buraczków i
żeberka na trzech rodzajach kiszonej kapusty, a na deser - bliny z owocami.

"Jestem bardzo zadowolony z postawy, umiejętności i tego, co mój team
zaprezentował" - powiedział PAP kucharz. W jego ocenie, wszystko było
jednakowo trudne, a panujący przez cały czas upał te trudności jeszcze
potęgował. Wyjaśnił też, że nie wszystkie składniki trzeba było
grillować. "Myśmy na ruszcie przyrządzili bliny, a owoce były świeże" - dodał
Gietner.

Mistrzostwa odbywały się na Wyspie Piaskowej, niedaleko centrum Wrocławia,
obok Ostrowa Tumskiego, najstarszego fragmentu miasta, gdzie znajduje się
katedra św. Jana Chrzciciela i inne gotyckie kościoły.

Miejsce zawodów odwiedzały przez cały dzień tłumy wrocławian, skuszone tym,
że na miejscu można było skosztować specjałów przygotowanych przez mistrzów
grilla. Imprezę odwiedzili również znani zawodowcy - Maciej Kuroń i Karol
Okrasa.

Potrawy oceniało liczące 110 osób jury zawodów złożone z dwóch grup. Jedna z
nich oceniała technikę grillowania i sposób podania potraw, a druga - smak.
Sędziowie nie wiedzieli, kto był autorem degustowanej potrawy.

Organizator mistrzostw Janusz Stańczyk uważa, że Polska powinna się promować
za granicą nie dzięki skokom narciarskim czy piłkarzom, ale właśnie przez
grillowanie. Jego zdaniem, ten sposób przygotowania potraw i spędzania czasu,
to także olbrzymi rynek - Polacy przejadają i przepijają przy rusztach
rocznie ok. 6 mld zł.
Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Piknik z historią:)
Piknik z historią:)
"W niedzielę na Polu Mokotowskim od rana do wieczora odbywać się będzie
impreza dla wszystkich mieszkańców i gości stolicy - I Piknik Historyczny
Muzeum Historii Polski.

To festyn, który w niebanalny sposób sprawi, że przy okazji znakomitej zabawy
uczestnicy wzbogacą swoją wiedzę i dowiedzą się czegoś interesującego na
temat historii Polski i Warszawy. Dzięki niezwykłej multimedialnej wystawie i
ciekawym działaniom interaktywnym, które przygotował organizator wydarzenia -
powołane rok temu w maju Muzeum Historii Polski - będziemy mieli możliwość
odwiedzenia aż 35 muzeów z całego kraju w ciągu jednego dnia. Dla
najmłodszych przygotowano niezwykły, historyczny plac zabaw - Smocze
Królestwo i Starogród - średniowieczne miasteczko. Tu będzie można poznać
dawne gry i zabawy. Smocza Kompania wprowadzi w epokę rycerską, a Muzeum
Opowiadaczy Historii, zaprosi na warsztaty i do świata baśni.

Dla wszystkich chętnych organizatorzy przygotowali również "Zabawę na
dechach" - zagrają Kapele Czerniakowska i Praska oraz Czarne Motyle. Będzie
zatem można nauczyć się tańczyć walca, fokstrota lub... sztajerka.

W ramach organizowanego przez Muzeum Historii Polski cyklu "Kultura kulinarna
dawnej Rzeczypospolitej" przez cały czas trwania imprezy prezentowane będą
gościom tradycyjne techniki wyrobu serów, a o godz. 17 mistrz kuchni Karol
Okrasa zaprosi na degustację przygotowanego przez siebie staropolskiego
sernika. Na zakończenie zagra gwiazda wieczoru - zespół Voo Voo.


Źródło: Metro"

Pozdro
Krzysztof
Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: nie znosze Roberta Makłowicza !!!!
lubię programy kulinarne...
jedyne co mnie wkurza, to brudne paznokcie Karola Okrasy - on sam jest
sympatyczny..
najbardziej jednak lubię oglądać Pascala, nie dość że gotuje, to podaje i
jeszcze ozdabia stół - tak lubię!

Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Geras-jak abstynencja?;)
Hehe nie dosc ze mielony szczur to jeszcze z grzybem, super baza na
wypasiony lunch. Karol Okrasa pewnie nie raz juz gotowal takie
rarytasy w Brystolu.
Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: imreza w niedzielę w Rynku
w Dworzysku będzie fajna impra, dzień włoski z Karolem Okrasą Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: obgryzanie paznokci..fuj
obgryzanie paznokci..fuj
to jest straszne..
cóz to za choroba, bo tylko tak mozna to nazwac..

wiele tzw słynnych osób to ma, np spielberg

a takze nasz poczciwy karol okrasa..fuj..i te zblizenia na krojenie cebulki Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Humor w Nauce i Sztuce
Termin "Sztuka" obejmuje tez sztuke kulinarna. Dzis tematem za paczki.

Za GW:

***

Warszawski kongres pączkowy

Maciej Nowak
2007-02-15 09:38

Grono najznakomitszych twórców warszawskiej gastronomii zebrało się w środę ze
srogimi minami, by analizować, co znajdziemy dzisiaj na tłustoczwartkowych
stołach.

Do tego specjalistycznego seminarium zaprosiliśmy prawdziwe tuzy: Karola Okrasę
z restauracji hotelu Bristol, Roberta Sowę z Sobieskiego, Macieja Goljasza z
restauracji Poezja wybranej przez nas knajpą roku 2006, Magdę Gessler z
AleGlorii! i Embassy oraz młodego Łukasza Guzińskiego z restauracji Skrzydełko
czy Nóżka.

Naszym gościom przedstawiliśmy pączki zakupione w kilkunastu stołecznych
cukierniach, tych najbardziej znanych i tradycyjnych oraz tych cieszących się
wyłącznie lokalną sławą. Atmosfera przypominała poważne badania laboratoryjne:
przed każdym z gości znalazł się talerzyk ze sztućcami, którymi z chirurgiczną
sprawnością dokonywano sekcji poszczególnych ciastek. Redakcyjny kosz szybko
zapełnił się resztkami z tego gastronomicznego collegium anatomicum. Dysputa
miała charakter wysoce profesjonalny: tutaj za dużo sztucznego tłuszczu, tutaj
domieszka gotowego chemicznego fiksu, a tutaj dżem jabłkowy doprawiony
karminowym barwnikiem, próbujący udawać konfiturę z róży. W tym pączku
szlachetne wiązanie ręczne, ale w tym widać już wyraźnie, że uformował go
cukierniczy automat.

- Kuszą mnie te najbardziej brązowe i spieczone. Podobają mi się, bo
przypominają mi te, które robiła moja babcia - rozmarzył się Łukasz Guziński.

- Tłuszcz do d... Te pączki zalatują margaryną, co je od razu dyskwalifikuje -
skrzywiła się Magda Gessler.

- Budyń zamiast konfitury z róży? Dajmy sobie spokój z tymi pączkami, następne
proszę - oburzył się Robert Sowa.

- Tu mam w środku jakąś pulpę jabłkową barwioną na czerwono i aromatyzowaną -
zauważył z odrazą Karol Okrasa.

- No tak, powidła śliwkowe. To taki pączek krakowski - oszczędny. Powietrze i
dużo mąki - uznała Magda Gessler.

Ostrą krytykę zebrały pączki, które pod wpływem wbicia w nie noża i widelca
zamieniały się w zmierzwiony łachman, wyszydzano te, z których niemal
natychmiast ulatywało powietrze wpompowane tam skomplikowanymi reakcjami
chemicznymi. Za pierwszorzędne kryterium oceny uznano walory estetyczne.
Przecież pączków, które nie chcą się podobać, w ogóle też nie chce wziąć się do
ust. Ta zasada nie zawsze jednak się sprawdzała: piękne, apetycznie rumiane
kulki okazywały się pozbawione właściwego różanego nadzienia, zawarte w nich
ulepszacze doprowadzały język do odrętwienia. Tymczasem paradoksalnie te, które
wyglądały mniej efektownie, okazywały się dużo smaczniejsze. Bo ostatecznie
okazało się, że to, co w pączkach lubimy najbardziej, to nostalgia za czasami,
w których przygotowywano je w domu. Dlatego podobają się nam te lekko
przypalone, bo utrzymanie w warunkach domowych właściwej temperatury wrzącego
smalcu jest praktycznie niemożliwe. Zachwycamy się tymi nieforemnymi, na
których znać indywidualne zmagania z harmonią naszych gospodyń.

Na koniec gwałtownej dyskusji, w wyniku demokratycznego głosowania zgromadzenia
uznali za idealny przepis przedstawiony przez Magdę Gessler: - Biorę 0,5 kg
mąki, 30 żółtek, 260 g cukru wymieszanego ze smalcem, dosypuję jeszcze 160 g
cukru, 10 g drożdży, konfiturę różaną, do której dodaję spirytus. Smażę w
smalcu.

I rzeczywiście, drożdżowa kula przygotowana w cukierni Magdy Gessler "Słodki...
słony" wydała się wszystkim najciekawsza. - Brzydkie kaczątko okazało się
łabędziem - zauważył Robert Sowa.

Pączek był wprawdzie mocno przypalony, za to wypełniony aż w nadmiarze
prawdziwą konfiturą z róży. Ciasto przyjemnie sprężynowało, wyczuwało się
naturalny aromat jajek i delikatne muśnięcie wanilii. A całą tę wyrafinowaną
konstrukcję pokrywał muślinowy lukier. I takich małych arcydzieł życzymy
Państwu serdecznie we wszystkich warszawskich cukierniach.

***

PS. Niestety Onufry, jako osobnik walczacy z cholesterolem, musi obejsc
sie ze smakiem :-(((


Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Karol Okrasa potrafi zaspokoić apetyt gwiazd
Karol Okrasa potrafi zaspokoić apetyt gwiazd
Sławę ma prosto z garnka

Karol Okrasa potrafi zaspokoić apetyt gwiazd.

- Czy czujesz się gwiazdą?

- Nie i mam nadzieję, że nigdy nią nie będę. A przynajmniej nie z tym całym
sztafażem utrudniającym codzienne życie. Cieszy mnie popularność programu, w
którym występuję, i to, że ludzie z sympatią uśmiechają się do mnie na ulicy
czy w supermarkecie.

- Podglądają, co kupujesz?

- Nie, a przynajmniej nie tak wprost. Chociaż, jak twierdzi moja dziewczyna
Monika, często oglądają się za mną i wtedy "zapuszczają żurawia" do wózka.

- Pokonując ponad 300 kandydatów, wygrałeś casting na prowadzącego program
kulinarny. Co zdecydowało o sukcesie?

- Podobno wdzięk i osobowość!

- Pytam poważnie...

- Może trafiłem w gust realizatorów programu.

- Zaproszeni przez ciebie goście, często debiutanci w sztuce kulinarnej, dają
się wciągnąć w zabawę.

- O to chodzi, by sprawiało im to przyjemność. Każdy robi to, co potrafi.
Liczy się efekt.

- I ma to zachęcać do eksperymentów?

- Bardzo z tego bym się cieszył, gdybym moich gości i oglądających
program "Kuchnia z Okrasą" zaraził ochotą na szaleństwa w kuchni.

- Teraz "trendy" są spotkania z przyjaciółmi i wspólne przygotowywanie
kolacji. Czy to snobizm na gotowanie?

- To dobra forma spędzania czasu. Przy kuchni wspaniale się rozmawia i to na
każdy temat. Można razem zrobić proste spaghetti albo pójść na całość i
ugotować np. gołąbki ze śledziem. Zero stresu, bo z sukcesu będą cieszyli się
wszyscy, a gdy coś nie wypali, to odpowiedzialność też rozłoży się równo.

- Czy wymyślając danie wiesz, jaki będzie jego smak?

- Mam tylko "motyw przewodni", reszta przychodzi w trakcie gotowania. A
finał... nawet dla mnie jest często zaskoczeniem. Później wystarczy tylko
znaleźć właściwego odbiorcę.

- Od dziecka chciałeś być kucharzem?

- Kiedyś lubiłem dłubać przy samochodach. Mechanik samochodowy byłby jednak
ze mnie kiepski, tam trzeba większej precyzji i dyscypliny. Gotowanie daje mi
poczucie wolności.

- O czym marzy 26-latek, który w Hotelu Le Meridien Bristol jest szefem
kuchni?

- Przede wszystkim o tym, by nie popaść w rutynę. By cieszyć się tym, co
robię i robić to z pasją. A tak po cichu? Marzy mi się otwarcie własnej
restauracji, w której z grupą takich samych zapaleńców jak ja mógłbym ze
swobodą tworzyć swój styl.

Karol Okrasa (26 l.), kucharz i dietetyk. Szef kuchni dwóch prestiżowych
restauracji Malinowa i Marconi w warszawskim Hotelu Bristol. Stan cywilny:
ostatnie chwile kawalerstwa;

Program "Kuchnia z Okrasą" oglądamy w niedzielę o godz. 13.10 w TVP 1

za: www.se.pl/se/index.jsp?
place=subLead&news_cat_id=56&news_id=5010&scroll_article_id=5010&scroll_galler
y_aid=5010&layout=1&forum_id=21657&page=text&list_position=1


Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: ogladaliście "Kuchnie z Okrasą"?
Zgadzam się z przedmówcami.
Goście w tym programie zachowują się beznadziejnie [oglądałam kilka odcinków,
łącznie z ostatnim - Szymonem Majewskim]. Ci goście udają lub naprawdę nic nie
wiedzą o gotowaniu i próbują z tego zrobić clou programu oraz prezentować to na
tzw. luzie, ale wyczuwa się w ich zachowaniu sztuczność, co przynosi efekt
całkiem przeciwny, czyli sztywność. Goście robią takie wrażenie, że gadają byle
co, bo oczekuje się od nich, że będą coś mówić w tej audycji. Plotą „trzy po
trzy”, a na pewno nic nie wnoszą do programu, bo na prezentowanie ich
ignorancji i nieudolności jest zbyt mało czasu w tej audycji. Program – jako
stricte kulinarny – mija się z zamierzonym celem, bo widz zamiast czerpać z
niego wiedzę na tematy kulinarne – denerwuje z powodu nieciekawych występów
gości, co oczywiście go rozprasza i umniejsza wartość głównego wątku. Jeśli zaś
ma to być program rozrywkowy, to jako kabaret też jest kiepski – dowcipy gości
[z w/w powodów] są mało śmieszne.

Mnie również razi to, że Pan Okrasa [lub ktoś inny, kto jest autorem
programu ... ?] sposób prezentacji składników do potraw – ściągnął żywcem
z „Domowej Kawiarenki” – programu, który dużo wcześniej zaistniał w TV [w
Polsacie]. Mam takie skojarzenia, gdy zapowiada: „do przygotowania ... będę
potrzebował” oraz sposób ich prezentacji [składników potrawy] odbywa się
podczas wyszukiwania ich w sklepach – dokładnie tak samo jak to robi Pan
Tadeusz „Domowej Kawiarence”. Tylko, że Pan Tadeusz robi to w sposób
niewymuszony, a przy tej okazji opowiadając różne ciekawostki o historii
potrawy – lub produktu, czy też podaje praktyczne rady odnośnie ich wyboru,
sposobu zastosowania, itp.
W „Kawiarence” też występuje formuła z gościem programu, ale goście nie
przeszkadzają w czasie przygotowywania deserów, tak jak to jest u Karola
Okrasy, czy też u historycznego już J.Kuronia. Pod koniec programu goście
degustują przygotowany przez Mistrza deser ... i ich komentarze – jeśli się nie
podobają – można bez problemu pominąć, czego nie da się zrobić wtedy, gdy
występują w trakcie przygotowania potrawy.
Zgadzam się też, że osoba prowadzącego nie musi wszystkim się podobać [czytałam
występujące w poprzednich wątkach pochwały, jak i krytyczne uwagi na temat
R.Makłowicza, J.Kuronia, i innych prezenterów kulinarnych], ale naprawdę ten
program jest wyjątkowy, bo desery, które są prezentowane w „Kawiarence” są
bardzo różnorodne, tzn. bywają te najbardziej znane i tradycyjne, jak również
nowe, bardzo oryginalne, których pomysły Pan Tadeusz zaczerpnął z różnych
doświadczeń w czasie swojej praktyki [jest znanym cukiernikiem z Krakowa]. A
ponadto, w programie podawane są BARDZO DOKŁADNE RECEPTURY, SZCZEGÓŁOWO
WYJAŚNIANE SĄ KOLEJNE CZYNNOŚCI W CZASIE PRZYGOTOWANIA I WYSTĘPUJE W NIM CAŁE
MNÓSTWO BARDZO PROSTYCH I PRAKTYCZNYCH PORAD.
Zawsze uważałam, że dokładność i znajomość technologii przy wykonywaniu potraw
ma zasadnicze znaczenie [głównie w przypadku ciast] i gwarantuje udany efekt –
o czym świadczy ten program. Myślę też, że mając już dość duże doświadczenie w
kuchni, program ten można oglądać z zainteresowaniem, ponieważ potwierdza
wcześniejsze doświadczenia, a jednocześnie dostarcza nowych pomysłów - np.
przepisy na inne wersje znanych ciast lub oryginalne sposoby zastosowania
produktów. Np. przed świętami B.N. Pan Tadeusz podał b.ciekawy i oryginalny
przepis na mus makowy w sosie z suszonych śliwek [z dodatkiem m.in. czerwonego
wina] oraz na świąteczny ajerkoniak z makiem.
Program naprawdę godny polecenia.
Wywietl wicej wiadomoci z tematu



Temat: Gripa
mozno skuli tego ze je czynsto we Slonsku i na tyn nojajnfachowszy
pomys ajnfach niy psziszou:)

"ŚWIATOWY FESTIWAL SMAKOWANIA KWAŚNICY

Żywiec
do 17 sierpnia 2008r. godz. 13:00
Około 11 tys. litrów źródlanej wody, ponad tonę kiszonej kapusty,
kilkadziesiąt kilogramów różnych warzyw i mnóstwo przypraw zużytych
zostanie do przyrządzenia aż 12 tysięcy litrów kwaśnicy.

Zupę będzie można skosztować podczas Światowego Festiwalu Smakowania
Kwaśnicy. Impreza odbędzie się w ten weekend (15-17 sierpnia, piątek-
niedziela) w żywieckim amfiteatrze pod Grojcem. Rok temu kucharzom
udało się przyrządzić 11 tys. litrów zupy. - Chcemy pobić ten rekord
i tym razem planujemy ugotować aż 12 tys. litrów kwaśnicy - mówi
Barbara Czul, inicjatorka przedsięwzięcia. Zupa przygotowywana
będzie w garze o średnicy 3 m i wysokości 2m.

Głównym kucharzem będzie Karol Okrasa, a Mariusz Pudzianowski
zaproszony został jako gość specjalny.

W piątek nastąpi inauguracja imprezy. Na godz. 20.00 zaplanowano
występ grupy Hey. W sobotę wieczorne koncerty Bad Boys Blue (godz.
20.00) i Big Cyc (21.30). W niedzielę od popołudnia rozpocznie się
degustacja kwaśnicy. O 19.30 zaprezentuje się Irena Jarocka, a
godzinę później Edward Simoni.

Bilety - 6 zł dla dorosłych, dzieci do lat 12."

"Wtorek, 28 Październik 2008 20:09
INFORMATOR IMPREZY

Bractwo Artystyczne i Oświatowe Związku Górnośląskiego w Katowicach,
są inicjatorami i głównym organizatorem drugiego już historycznego
spotkania na tej samej scenie tak wspaniałych, tak różnych, a
jednocześnie tak bliskich sobie regionalnych kultur tj. Podhala,
Śląska oraz Ukrainy i Zaolzia pod nazwą:
„ II Parada Regionów ”.

Odbędzie się ona 9 listopada 2008 roku o godzinie 16:00 na scenie
Domu Muzyki i Tańca w Zabrzu, gdzie wystąpią reprezentacyjne
zespoły: Pieśni i Tańca: „ŚLĄSK”, oraz „RÓWNICA”, „TYSIĄCLATKI” ,
Zespół im.Bartusia Obrochty(Podhale)„RÓWNE”(Ukraina)
i „LIPKA”, „ZAOLZIE” I „NOWINA”(Zaolzie)

Gościem specjalnym II Parady Regionów będzie EDWARD SIMONI(Fletnia
Pana)"

""Serduszka dwa, czyli śląskie szlagiery 2006"

Najlepsze śląskie piosenki okraszone dobrym dowcipem i w jak
najlepszym wykonaniu to atrakcje koncertu "Serduszka dwa, czyli
śląskie szlagiery 2006". Radio Opole organizuje koncert po raz
jedenasty, ale tym razem cały dochód z tego przedsięwzięcia będzie
przeznaczony na pomoc rodzinom ofiar tragedii w Katowicach. Gwiazdą
koncertu będzie znany niemiecki prezenter telewizyjny Edward Simoni.
Oprócz niego na scenie wystąpią: zespół Bayery, Bernadeta Kowalska,
Karpowicz Family, Piotr i Agnieszka Szefer, Kwaśnica Tyroler Band,
Śląskie Szwagry i Mirosław Jędrowski. Całość poprowadzą z właściwą
sobie brawurą i poczuciem humoru: Joanna Bartel i Dariusz Niebudek.
Koncert rozpocznie się w opolskim "Okrąglaku" już w sobotę (11.02) o
godzinie 15:00. Bilety kosztują 28 złotych.


Tomasz Zacharewicz


Piątek, 10 lutego 2006 12:38"

"Jak się bawiły Świętochłowice – relacja z festiwalu ...

...Na estradzie „Skałki” poza zespołami z zagranicy wystąpiły
również rodzime grupy, wśród nich „Mierzeńcanki” z Katowic
oraz „Siemianowice” – wszystkie cieszące się długoletnią tradycją i
wyróżnieniami na wielu konkursach polskich i zagranicznych. Przybyli
także „Silesianie”. Choć głównym wydarzeniem był przegląd zespołów
folklorystycznych, największą publiczność zgromadziły zespoły
rozrywkowe. Cieszyły się one powodzeniem głównie wśród młodych.
Największą widownię miały zespoły „Boney M”, „Kukiz i Piersi” oraz
Ewelina Flinta i Edward Simoni."

je tego za tela we necu.






Wywietl wicej wiadomoci z tematu







Formularz

POst

Post*

**Add some explanations if needed